Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Κολλαγόνου και Πρωτεΐνης Ορού Γάλακτος (Whey Protein);
Αν αναζητάτε τρόπους για να αποκτήσετε τη λαμπερή και νεανική επιδερμίδα που επιθυμείτε, να πετύχετε τους fitness στόχους σας ή απλώς να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας, τότε σίγουρα έχετε ακούσει για το κολλαγόνο και την πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Whey Protein). Αλλά γνωρίζετε τι τα διαφοροποιεί; Στον παρακάτω οδηγό, θα εξερευνήσουμε τις βασικές διαφορές τους, ώστε να κατανοήσετε τις μοναδικές τους χρήσεις και τα οφέλη τους. Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε την επιστήμη πίσω από αυτές τις πρωτεΐνες και να δείτε ποια ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.
Τι είναι το Κολλαγόνο;
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελείται από αμινοξέα, κυρίως γλυκίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη, τα οποία σχηματίζουν ένα τριπλό έλικα. Συχνά περιγράφεται ως η «δομική κόλλα» του σώματος, καθώς αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής πρωτεΐνης του οργανισμού. Το κολλαγόνο ενισχύει την αντοχή και τη δομή πολλών στοιχείων του σώματος, όπως οι μύες, το δέρμα και τα οστά.1,2,3,4
Τα οφέλη του κολλαγόνου περιλαμβάνουν, όπως υποστήριξη:
- Της ελαστικότητας του δέρματος
- Της εμφάνισης των μαλλιών, των νυχιών & του δέρματος
- Της διατήρησης της μυϊκής μάζας & της φυσιολογικής κατάστασης των οστών
Τι είναι η Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος;
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος προέρχεται από το υγρό μέρος του γάλακτος, το οποίο διαχωρίζεται από το τυρόπηγμα κατά την παραγωγή τυριού. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, περιέχοντας όλα τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα (EAAs) που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη των μυών. Περιλαμβάνει επίσης τα τρία αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs): λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη.
Ο υψηλός ρυθμός απορρόφησης της πρωτεΐνης ορού γάλακτος την καθιστά δημοφιλή στην κοινότητα του fitness, καθώς συχνά καταναλώνεται μετά την προπόνηση για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πρωτεΐνης του σώματος και την υποστήριξη της ανάρρωσης. Είτε επιθυμείτε να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση είτε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή σας, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος.
Μπορείτε να Πάρετε Κολλαγόνο και Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος Μαζί;
Δεδομένου ότι έχουν διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα σας, μπορείτε να τα καταναλώσετε ταυτόχρονα. Μπορείτε να τα συνδυάσετε σε ένα ρόφημα ή να ενσωματώσετε το ένα στην πρωινή σας ρουτίνα και το άλλο το βράδυ ή μετά την προπόνηση.
Ποια είναι η Διαφορά Μεταξύ Κολλαγόνου και Πρωτεΐνης Ορού;
Η κύρια διαφορά μεταξύ κολλαγόνου και πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι ότι εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Το κολλαγόνο υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, των μυών και των οστών, προάγοντας την ελαστικότητα και τη νεανική εμφάνιση του δέρματος. Αν ακολουθείτε μια pescatarian διατροφή, το θαλάσσιο κολλαγόνο (από ψάρι), όπως είναι το Vital Proteins Marine Collagen, μπορεί να είναι μια ιδανική επιλογή για εσάς.
Από την άλλη πλευρά, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ιδανική για όσους επιθυμούν να υποστηρίξουν τους στόχους τους στον τομέα της φυσικής κατάστασης, είτε πρόκειται για την οικοδόμηση ή τη διατήρηση μυϊκής μάζας, είτε για την ανάρρωση μετά την άσκηση.
Συνοψίζοντας, η επιλογή μεταξύ κολλαγόνου και πρωτεΐνης ορού εξαρτάται από τους ατομικούς στόχους και τις ανάγκες σας, είτε πρόκειται για την επίτευξη μία πιο νεανικής όψης & λαμπερής επιδερμίδας, είτε για την υποστήριξη της μυϊκής σας ανάπτυξης.
1 Shaw G, Lee-Barthel A, Ross ML, Wang B, Baar K. Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr. 2017;105(1):136-143. doi:10.3945/ajcn.116.138594.
2 Iwai K, Hasegawa T, Taguchi Y, et al. Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates. J Agric Food Chem. 2005;53(16):6531-6536. doi:10.1021/jf050206p.
3 Ichikawa S, Morifuji M, Ohara H, Matsumoto H, Takeuchi Y, Sato K. Hydroxyproline containing dipeptides and tripeptides quantified at high concentration in human blood after oral administration of gelatin hydrolysate. International journal of food sciences and nutrition. 2010;61(1):52-60. doi:10.3109/09637480903257711.